Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Plzeňský kraj

K požáru přístřešku v Točníku vyjely jednotky HZS Hořovice a Beroun a SDH Žebrák a Zbiroh. Po příjezdu jednotek na místo bylo potvrzeno, že dřevěná pergola je požárem zcela zasažena. Jelikož byla hned vedle garáže, museli hasiči rozebrat i část vedlejší střešní konstrukce a vyhledat a uhasit všechna skrytá ohniska.

Škoda byla vyčíslena na 30 000 korun. Příčinou požáru je nedbalost při nakládání se žhavým popelem.

Jednotka SDH Zbiroh vyjela na žádost ZZS Plzeňského kraje v rámci programu First responder k záchraně osoby, u které došlo k náhlé zástavě oběhu ve Zbiroze. Po příjezdu jednotky na místo události bylo průzkumem zjištěno, že osoba je v bezvědomí a na místě probíhá laická resuscitace za asistence operátora ZZS.

Hasiči resuscitaci převzali za využití AED a po příjezdu posádek ZZS spolupracovali při ošetřování osoby. Po úspěšné resuscitaci byla osoba předána do péče posádek ZZS.

Jednotka SDH Zbiroh vyjela společně s jednotkou HZS Plzeňského kraje z požární stanice Rokycany k úniku oleje na komunikaci č. 235 za obcí Zbiroh ve směru na obec Kařez. Po příjezdu jednotky na místo události bylo průzkumem zjištěno, že olejová skvrna o šířce cca 0,5 m je situována od kruhového objezdu ve Zbiroze až po začátek obce Kařez v obou směrech vozovky o celkové délce cca 2 km.

Velitel zásahu na místo prostřednictvím KOPIS povolal SÚS, která pomohla s likvidací skvrny a daný úsek označila dopravním značením. Na likvidaci skvrny hasiči nasadili ve spolupráci s pracovníky SÚS desítky kilogramů sorbentu.

Jednotka SDH Zbiroh vyjela k čerpání vody z objektu restaurace na Masarykově náměstí ve Zbiroze. Po příjezdu jednotky na místo události bylo průzkumem zjištěno, že vlivem momentální silné dešťové přeháňky došlo k zatopení sklepa pod restaurací o rozměrech cca 6 × 4 m a o výšce vodního sloupce cca 20 cm.

Vzhledem k tomu, že se v prostoru nacházely elektrické spotřebiče a další technologie určené k provozu restaurace, provedli hasiči vypnutí elektrického proudu. Na vyčerpání vody hasiči následně nasadili plovoucí motorové čerpadlo.