Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Plzeňský kraj

Zastupitelé obce Kladruby informovali hasiče o úhynu ryb v místní požární nádrži. Kromě místní jednotky SDH vyslalo operační středisko profesionální i dobrovolné hasiče z Radnic, jednotku SDH Kladruby a Chemickou laboratoř Třemošná.

Úhyn ryb pravděpodobně zavinil nedostatek kyslíku ve vodě. Hasiči vodu provzdušnili a mrtvé ryby vylovili. Dále asistovali při odběru vzorků pro chemickou laboratoř, které budou podrobeny zkoumání.

Operační středisko obdrželo informaci o dopravní nehodě třech osobních aut v Rokycanech na Šťáhlavské. Dvě vozidla zůstala v prostoru silnice, jedno skončilo ve vodním příkopu na boku. Při příjezdu místní jednotky se ve vozidlech nikdo nenacházel.

Jednu zraněnou osobu odvezl svědek nehody do nemocnice ještě před příjezdem záchranných složek. O další dvě zraněné osoby pečoval náhodně projíždějící řidič ZZS. Hasiči se k němu v poskytování první pomoci zraněným připojili. Po dohodě s policií hasiči převrátili vozidlo ve vodním příkopu zpět na kola, aby zabránili možnému úniku provozních kapalin, a vozidla, která blokovala provoz, odtlačili ke krajnici. Ropné látky, které unikly pouze na silnici, hasiči zlikvidovali pomocí sorbentu.

Operační středisko jednotku vyslalo HZS Nýřany za Tlučnou zlikvidovat ze silnice motorový olej, který unikl v důsledku technické závady z nákladního auta. Z protisměru současně vyslalo jednotku SDH Vejprnice. Zásah značně zkomplikoval déšť, vinou kterého se olej rozšířil na větší plochu.

Skvrna začínala cca 300 metrů za prudkou levotočivou zatáčkou ve směru na Tlučnou a táhla se i po silnici ve směru na Vochov. Velitel zásahu si vzhledem k rozsahu vyžádal prostřednictvím KOPIS pomoc od SÚS. Hasičům se podařilo zabránit tomu, aby se olej rozšířil mimo vozovku. Životní prostředí nebylo nijak poškozeno. Na likvidaci olejové skvrny bylo celkem spotřebováno 330 kg sorpčního materiálu. Zhruba na jednu hodinu musel být zastaven v místě provoz.

V serpentinách nad Sušicí ve směru na Hrádek se převrátilo osobní auto do příkopu n a střechu. Cestovala v něm pouze řidička, která se z vozidla dostala sama ještě před příjezdem záchranářů. Nebyla nijak viditelně poraněna a případné vyšetření odmítla.

Hasiči převrátili vozidlo zpět na kola a ujistili se, že z vozidla neunikly žádné provozní kapaliny. Po dobu zásahu hasiči v nepřehledném úseku usměrňovali provoz. Řidička měla již zajištěný odtah. Po dohodě s policií se hasiči vrátili na základnu.