Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Plzeňský kraj

Na nám. Generála Píky v Plzni vyjeli hasiči z PS Slovany k nahlášenému úniku plynu v panelovém domě. Hasiči započali s měřením koncentrací detekčním přístrojem. Na chodbě domu bylo měření negativní, v bytě oznamovatele a vedlejším bytě hasiči naměřili zvýšené hodnoty.

Vyšší koncentrace naměřili hasiči i v části sklepních prostor u jedné ze stoupaček. V průběhu průzkumu hasiči přirozenou cestou odvětrávali společné prostory domu. Hasiči vytipovali prostor možného úniku plynu – byt v 1. NP. Nájemník bytu neotvíral. Před tím, než hasiči přistoupili k vniknutí do bytu, nájemník se vrátil a dveře otevřel. Uvnitř hasiči nalezli puštěný plynový kohout na sporáku, v bytě naměřili vysoké koncentrace. Byt hasiči okamžitě odvětrali.

Jednotka SDH Zbiroh vyjela na úklid vozovky po dopravní nehodě dvou osobních automobilů u obilného sila v obci Kařez. Hasiči provedli zajištění místa dopravní nehody, protipožární opatření na obou vozidlech a zasypání uniklých provozních náplní.

Dále hasiči asistovali odtahové službě při odklízení vozidel a uklidili vozovku. Vozovka v místě nehody byla silně pokrytá ledem, velitel zásahu na místo povolal SÚS Plzeňského kraje pro ošetření komunikace chemickým posypem. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Za Velkým Malahovem ve směru na Pocinovice vozidlo přerazilo sloup telekomunikační sítě, zůstalo stát na kolech částečně mimo vozovku. Řidičku nebylo potřeba vyprostit, s podezřením na zranění ji odvezla ZZS do nemocnice. Hasiči ze Staňkova zajistili místo nehody, opatřili vozidlo proti požáru a pomohli odtahové službě s naložením vozidla. Po dobu zásahu hasiči na místě řídili dopravu kyvadlově jedním jízdním pruhem. Z vozidla neunikly žádné provozní kapaliny.

Do obce Buková (Mezholezy) k požáru stáje u rodinného domu vyslalo operační středisko jednotky HZS Staňkov a Stříbro, SDH Horšovský Týn, Kladruby a Staré Sedlo. Ve stáji, která je stavebně spojena s obytnou částí statku, začala z dosud nezjištěných příčin hořet volně ložená sláma.

Koně vyvedla ven majitelka do ohrady před příjezdem jednotek. Přes cihlové klenuté stropy se naštěstí oheň do patra, kde bylo uskladněno staré seno, nerozšířil. Hasiči museli postupně veškerou slámu ze stájí vyvozit před budovu a na volném prostranství hořící materiál dohašovali. Škody předběžně vyčíslil vyšetřovatel na 15 tisíc korun, uchráněné hodnoty odhadl na 1 milion.

Do Bdeněvsi k požáru dřevěné kolny vyslalo operační středisko jednotky HZS Nýřany a Plzeň Střed, SDH Město Touškov a místní hasiče. Jednalo se o kolny za obecním úřadem, jedna část sloužila OÚ jako sklad materiálu a zahradní techniky, druhá část jako zázemí pro obecní bytové domy.

Při příjezdu jednotek byly kolny v plamenech, hasiči nasadili většinu sil a prostředků na ochranu sousedních domů. Požár napáchal škody předběžně za 25 tisíc korun, uchráněné hodnoty se odhadují na 2,5 milionu. Požár zavinila nezletilá osoba, která vysypala žhavý popel do hořlavého materiálu, která si předem nedokázala uvědomit následky svého konání.

K vážné dopravní nehodě u Bezvěrova vyslalo operační středisko hasiče z Košutky a na KOPIS Karlovarského kraje si vyžádalo jako posilu jednotku z Toužimi. Ta na místo dorazila současně se ZZS a vrtulníkem LZS. V dodávce, která se převrátila na bok, zůstala zaklíněná jedna osoba. Té již před příjezdem jednotky pomáhali dva svědci – jeden z nich se dostal ke zraněnému dovnitř vozu, druhý pomáhal z venku.

Hasiči si zraněného převzali a společně s posádkou LZS zraněného vyprostili a transportovali do vrtulníku. Vzhledem k vážnosti poranění a stavu vozidla bylo vyprošťování velmi složité. Hasiči vyprošťovali jak z vnitřní, tak vnější strany auta, využili dva vyprošťovací agregáty, rozpínací válce i vaky. Po vytvoření dostatečného prostoru dostali zraněného ven předním oknem. Po dobu vyprošťování byla silnice I/20 zcela uzavřena, po odletu vrtulníku byl provoz obnoven kyvadlově jedním jízdním pruhem.

Hasiči z Domažlic vyjeli do Chrastavic k dopravní nehodě osobního auta a traktoru. Uvnitř OA cestovaly tři dospělé osoby a malé dítě. Všichni se dostali z vozidla ven před příjezdem jednotky. Hasiči asistovali ZZS při ošetřování zraněných a transportu do sanitek.

V důsledku nehody se motorová část traktoru oddělila od kabiny, z traktoru uniklo velké množství provozních kapalin. Na jejich likvidaci hasiči spotřebovali 60 kg sorbentu. Po ukončeném policejním vyšetřování pomáhali hasiči odtahovým službám s naložením vozidel.