Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Plzeňský kraj

Hasiči z Klatov vyjeli do Bezděkova, kde byl nahlášen únik neznámé bílé látky do místního rybníka a Korytského potoka. O události velitel zásahu prostřednictvím KOPIS informoval ČIŽP a povolal si na místo Chemickou laboratoř z Třemošné. Hasiči šli proti proudu Korytského potoka, znečištění bylo patrné ještě 500 metrů před obcí Struhadlo.

Zde se potok ztrácí v melioraci. Hasiči ve spolupráci s chemickou laboratoří odebrala vzorky na několika místech. Dle předběžných výsledků by se mělo jednat o saponáty, akutní nebezpečí ohrožení životního prostředí nehrozí. Odebrané vzorky budou zpracovány v laboratoři v následujících dnech.

Operační středisko vyslalo jednotku HZS Staňkov zlikvidovat ze silnice I/26 mezi Holýšovem a Stodem na kopci Trný vyteklý motorový olej z kamionu. Jednotka zabezpečila místo zásahu a zasypala olejovou skrnu cca 3 × 3 metry sorbentem.

Mezi tím došlo k odpojení a odtažení nepojízdného tahače na odtavnou plochu. Po úklidu silnice byl odtažen i návěs. Odtah si zajišťovala požkozená firma. Poté se jednotka vrátila zpět na základnu.

Jednotku z Plas vyslalo operační středisko do Kaznějova k dopravní nehodě kamionu a osobního auta se zraněním. Hasiči překontrolovali zdravotní stav řidiče OA, ZZS si ho převzala do péče, následně byl převezen k dalšímu vyšetření do nemocnice.

Při nehodě unikl motorový olej a chladicí kapaliny. Na likvidaci použili hasiči 10 kg sorbentu. Po vyšetření nehody a naložení osobního vozidla na odtahovou službu jednotka provedla úklid komunikace od střepů a plastových úlomků. Nákladní vozidlo odjelo po vlastní ose.