Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Plzeňský kraj

Pár minut před sedmou hodinou večer vyjeli hasiči z Horažďovic k dopravní nehodě za Předměstí ve směru na Komušín. Osobní auto sjelo ze silnice a narazilo do kořenového balu. Řidičce hasiči z důvodu podezření na poranění páteře nasadili krční límec a zajistili jí tepelný komfort.

Po příjezdu ZZS ji vyprostili a transportovali ji do sanitky. Následně přejeli do Horažďovic, kde zajistili přistávací plochu pro vrtulník LZS. Zde hasiči asistovali při přeložení pacientky ze sanity do vrtulníku.

Operační středisko vyslalo hasiče z Klatov za město ve směru na Domažlice. Poblíž odbočky na Bezděkov a Koryta havarovala dvě osobní auta. Obě skončila v příkopu. Hasiči zraněným řidičům i jednomu spolujezdci poskytli první pomoc, při ošetření pomáhal i náhodný svědek.

Po příjezdu ZZS hasiči spolupracovali dále při ošetřování zraněných a jejich transportu do sanitek. Z havarovaných vozidel neunikly žádné provozní kapaliny. Do odjezdu ZZS byl úplně zastaven provoz.

Jednotka SDH Zbiroh vyjela společně s jednotkou HZS Plzeňského kraje z požární stanice Rokycany na požár sazí v komíně v bytovém domě do obce Líšná. Po příjezdu na místo události bylo průzkumem zjištěno, že z komína stále vylétávají žhavé oharky sazí.

Hasiči vstoupili do půdního prostoru a průlezem se dostali na střechu domu, odkud kominickým nářadím prováděli strhávání hořících sazí. Další část jednotky prováděla vybírání žhavého materiálu v kotelně. Po vyčištění komína bylo uživatelce doporučeno netopit do doby, dokud komín neprohlédne a nevyčistí odborná kominická firma. Zásah probíhal v dýchací technice.

V odpoledních hodinách hasiči v Sušici na Náměstí Svobody zasahovaly u dopravní nehody, která by se dala s nadsázkou popsat „autem na nákupy do drogerie“. Osobní auto narazilo do dopravní značky a následně na druhé straně komunikace prorazilo výkladní skříň obchodu. Vozidlo zůstalo stát napříč chodníku. Řidič vyvázl bez zranění, ZZS ho však odvezla do nemocnice k důkladnému vyšetření.

Po zadokumentování nehody policií hasiči uklidili z chodníku a vozovky střepy. Jelikož automobil nepřekážel silničnímu provozu a neunikaly žádné provozní kapaliny, jednotka po dohodě s příslušníky PČR a po sepsání potřebných údajů odjela zpět na základnu.

Operační středisko vyslalo jednotky HZS Domažlice a SDH Kdyně k dopravní nehodě na silnici I/22 mezi Hlubokou a Loučim. Zhruba na půli cesty mezi obcemi se střetla dodávka a osobní auto. Od obce Hluboká komplikovala hasičům cestu hustá mlha. Ve vozidlech cestovaly celkem čtyři osoby.

Jednu z nich museli hasiči z vozidla vyprostit. Hasiči až do příjezdu ZZS o všechny zraněné pečovali a následně asistovali zdravotníkům při dalším ošetření a transportu do sanitek. Z obou vozidel unikly provozní kapaliny. Hasiči je z vozovky odstranili pomocí sorbentu.